9 Mar 2024
Invisalign (Şeffaf Plaklar)
Ortodontics
Enamel Care
Preventive Dentistry
Telsiz ortodonti tedavisi, klasik metal ya da porselen teller tercih etmeden, 3 boyutlu yazıcılar ile bireye özgü yapılan şeffaf plaklar uygulanarak yapılan ortodontik tedavi yöntemi olarak belirtilir. Şeffaf plaklar tel takmayı tercih etmeyen ancak diş görüntüsünden rahatsız olan bireyler için en uygun en estetik tedavi alternatiflerindendir. Kişiden ölçü alınarak dijital alana taşınır ve dişler kademe kademe uygun yerlerine dijital ortamda taşınırlar.
Şeffaf Braketli Tedavi Nedir?
Öncelikle tedavinin başında ölçü alınarak başlatılır. Ölçü alım işlemi alt ve üst çeneden uygulanmaktadır. Dişler ağız içerisi ve ağız dışından fotoğraflanır. Ağızın iç kısmı için röntgen çekimi de uygulanmalıdır. Bu işlemler gerektiği zaman plak takılmadan evvel ve ardından kullanılır. Ölçü alımının ardından plak hazırlığı için ölçüler ilgili yerlere gönderilir. Bu süreç yaklaşık 1 hafta süreyle hazırlanıp tedavi için teslim edilir. Ardından plak takma işlemi için uzmanın kendisi yapmaktadır.
Ardından plağı takma ve çıkarma işlemini kişinin kendisi yapabilir. Plak ilk takıldığı zaman birçok diş teli tedavisindeki gibi biraz sıkışma hissedilebilir. Kısa süreli ağrılar oluşabilir. Bu durum ile alakalı uzman ile ayrıntılı bir şekilde konuşulabilir. Şeffaf diş tedavisi için bütün ayrıntılar gerektiği gibi uygulandığında oldukça sağlıklı neticeler elde edilir.
Şeffaf Braketli Tedavi Nasıl Uygulanır?
En sağlıklı estetik tedavi seçeneklerinden birini meydana getiren ortodontik şeffaf plak tedavisi, belirli bir tel görüntüsü olmadan yapılır. Bu şeffaf plaklar çıkartılabilir olduğu için gün içerisinde beklenen sürede tedaviye ara verme imkanı olur.
Olağan tel tedavisi sırasında dişlere teller yardımı ile güç verilir ve 1 ay bekleme süresi olur. Böylelikle uygulanan kuvvetin daha fazla olmasıyla ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur. Metal tellerin oluşturduğu bu ağrı şeffaf plaklarda az bir seviyeye düşer; Bu tedavi uygulandığında haftalık değiştirilmekte olan plaklar ile ağrı ve huzursuzluk hissi minimum seviyeye düşer.
Tel tedavisinin öteki yan etkisi ise yanak ve dudak kısımlarının metal yüzeyinin sürtünmesinden sonra kesilebilme durumudur. Tedavi esnasında yara oluşması olağandır. Takılıp çıkarılabilir olduğundan dolayı temizliği ve bakımı oldukça kolaydır.
Şeffaf görüntünün olması ve dışarıdan bakıldığı zaman farkına varılamaması estetik olarak daha güzel bir görüntü sağlar. Şeffaf plakların çıkarılabilir olması yemek yendiği zaman daha çok kolaylık sağlamaktadır. Önemli toplantı veya etkinlik gibi durumlarda hem konuşma bakımından hem de görüntü olarak birey rahat eder.
Şeffaf Braketli Tedavi Avantajları
Şeffaf braketli tedavi, dışarıdan bakıldığında belli olmadığı için daha estetik bir görüntünün oluşmasına yol açar. Bireylerin iş ve sosyal yaşamlarının etki altında olmaması için genellikle tercih edilmektedir. Şeffaf, metal braketli tedaviyle aynı süre içerisinde tamamlanır. Hem fonksiyonel hem de estetik bir görünüm sağlanır.
Şeffaf Braketli Tedavi Dezavantajları
Dezavantaj olarak şeffaf plak ücretleri diğer tedavilere oranla biraz daha yüksek olabilir. Özellikle iskeletsel olmak üzere her tedaviden netice elde etmek mümkün olmayabilir. Bazı vakaların tedavisi yalnızca braketlerle sağlanabilir. 1-2 gün alışma sürecinde konuşma sorunu yaşatabilir.
Şeffaf Plak Neden Takılır?
Şeffaf plak, diş çapraşıklığının düzeltilmesi için uygulanan metal ve porselen diş tellerine seçenek olarak geliştirilen apareyler olarak belirtilir. Belirli seviyedeki çapraşık dişlerin tedavisi için tercih edilen şeffaf plaklar, bir şeyler tüketirken veya diş fırçalama esnasında çıkarabilir olması nedeniyle avantaj sağlamaktadır.
Şeffaf Plak Dişi Düzeltir mi?
Şeffaf plaklar genel olarak çocuk ve genç bireylerde çapraşık dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavi edilmesinde tercih edilir. Dişi metal tellere kıyas ile oldukça az bir vakitte düzeltir. Uzun süredir kullanılmakta olan diş tellerine seçenek olarak kullanılmaya başlanan bu tedavi yöntemi yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu yöntemle konforsuz diş teli kullanımına gerek duyulmadan bireye özgü şeffaf plaklar ile dişler düzgün duruma getirilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Şeffaf plak tedavisi genellikle birçok bireye uygulanmaktadır. Fakat bu tedavi yöntemiyle dişsel sorunların çözülmesi mümkün olabilir, daha şiddetli iskeletsel sorunu olanlarda klasik yöntemler tercih edilmelidir.
Hastalar için sahip oldukları sorunları iskeletsel ya da dişsel olarak sınıflara ayırmak çok mümkün olmadığından dolayı sorunun kaynağını ve bu tedavi şeklinin kişiye uygunluğu ortodonti kontrolüyle öğrenilebilir. Bu tedavi için klasik ortodontik yöntemlerdeki gibi yaş sınırı bulunmamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
Bu tedavi yöntemi bazı durumlarda uygulanmaz. Şeffaf plak yeterli seviyede takılmadığı zaman tedavi olumsuz sonuçlanır. Bu plak yaklaşık 22 saat takılı olmalıdır. Bazı bireylerde kullanılıp kullanılmayacağı ağız ve diş kontrol sonrasında belli olur.
Ağız ve diş yapısı ufak olan bireylerde şeffaf plak uygulaması tercih edilmez. Bu tamamı ile şeffaf plak sistemiyle ilgilidir. Bir diğer önemli faktörse iskelet yapısında problem yaşayanlara uygulanamaz.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi dişlerin var olduğu bölgeye göre ortalama 3-5 ay aralığında devam etmektedir. Her bir şeffaf plak günlük en az 22 saat kullanılmalıdır ve iki hafta süre takılmalıdır. 2 haftanın sonunda dişler bulunduğu plak şeklini alarak ve üstünde biraz daha düzeltme uygulanmış olan ikinci plağa geçilir ve 14 gün süre dişler yeni plağın şekline dönüşür.
Invisalign Tedavisi Acı Verir mi?
Invisalign, metal diş tellerinden daha rahattır ancak az ağrı veya huzursuzluk hissetme olasılığı mevcuttur. Uzmanlara göre, görünmeyen diş hizalayan aletleri kullanmak ilk hafta ağrı potansiyelini yükseltebilir. Invisalign'da oluşan ağrı, kişisel ağrı toleransına da bağlı olarak gelişir.
Muayene Ve Tedaviler
Muayene olmak ve tedavilerinizi yaptırmak için bir randevu alın.